Toad Hall

History

Toad Hall, is a building of architectural significance designed in the late twentieth century Late Modern style. The designer, internationally acclaimed architect John Andrews AM was appointed as a member of the Order of Australia for his contribution to Australian architecture. He was awarded the RAIA Gold Medal in 1980. Leighton Constructions were contracted to erect the building, which was completed in March 1974 and opened to students at the beginning of the 3rd term.

Heritage Listings

  • Royal Australian Institute of Architects
  • ACT Heritage Register (Nominated)
  • Commonwealth Heritage List

Since its establishment in 1974 as the University's first self-catered residence and, in contrast to the then more traditional Halls and Colleges, Toad Hall has had a continual use as a residence for Australian and international students studying at the Australian National University. While it continues to offer a more independent living style, the Hall, as an academic residence particularly for postgraduate and more mature age undergraduate student, seeks to provide a variety of opportunities for intellectual, cultural, social and sporting engagement.

The name Toad Hall, from the children's novel 'The Wind in the Willows', was chosen by student residents and reflects the setting of the hall amongst mature trees on the banks of Sullivans Creek on the edge of the university's campus. The Hall's location is now well placed for access to both the buildings and facilities of the ANU as well as to the growing west precinct of the civic centre of Canberra.